De natuur in, met onze natuurwachten: Randolph Pelsink & Sjoerd Nelson.

Wandelprogramma 1e en 2e kwartaal 2019

Ook in 2019 nodigen we u uit met de Natuurwacht op pad te gaan in de mooie natuur van ’t Gooi en de omgeving. In 2019 organiseren wij iedere 14 dagen een mooie wandeling.

Rondje Ankeveense plassen
Datum: 1 januari 2019 Vertrektijd: 13.00 uur Duur: ruim 2 uur Vertrekpunt Sint Martinuskerk, Stichtse End 23, 1244 PK Ankeveen

Op nieuwjaarsdag gaan we een stevige wandeling maken rondom de Ankeveense Plassen. Mooie vergezichten over het spiegelende water, of zal er al ijs zijn? Waterdichte schoenen sterk aanbevolen!

Groeve Oostermeent en Blaricummer Eng.
Datum: 13-01-2019. Vertrektijd: 13.00 uur. Duur: ongeveer 2 uur. Vertrekpunt: Verzamelen tegenover hotel Bellevue, Huizerweg 11, 1261 AS, Blaricum.

De Groeve oostermeent is een 400 meter lange ‘afgrond’ die plaatselijk 3 meter hoog is, ontstaan door industriële afzanding voor de steenfabriek Rijsbergen. Dit abrupte snijvlak van afgegraven en hogere zandgrond legt 150.000 jaar geologische geschiedenis bloot. Al even bijzonder is de kolonie oeverzwaluwen die er jaarlijks gangen graven om in te broeden. Ook wandelen we langs de Blaricummer Engen en een poel gevuld met kwelwater. In het gebied komen enkele soorten kikkers voor, maar die laten in dit jaargetijde niet veel van zich horen.

Smithuyser- en Cronebos.
Datum: 27-01-2019. Vertrektijd: 13.00 uur. Duur: ongeveer 2 uur. Vertrekpunt: Hoek Lage Vuurscheweg 84/ Zwarteweg, 1213 VD, Hilversum

Het Smithuyserbos was ooit een deel van het ‘oerbos’, het Erfgooiersbos. Helaas later gekapt, herplant, weer gekapt en weer aangeplant met dennen, vooral grove den, en loofbomen. In het Cronebos staan hoge douglassparren en heel oude beuken. In het gebied leven boommarters. Er zijn open plekken in het bos gecreëerd om een biotoop te scheppen voor de levendbarende hagedis, de hazelworm en vlinders. Ook zijn er twee amfibieënpoelen gemaakt. Een mooie boswandeling, hopelijk met wat sneeuw. En dan ineens: de Wolfsdreuvik. Wat is de 80jarige geschiedenis van deze merkwaardige toren in het bos? Als u meewandelt komt u daar alles over te weten

Parken van Huizen.
Datum: 10-02-2019. Vertrektijd: 13.00 uur. Duur: ongeveer 2 uur. Vertrekpunt: Verzamelen parkeerplaats kinderboerderij Huizen, ‘t Merk 10, 1276 DA, Huizen.

Gemeente Huizen is evenals andere Gooise gemeenten omringd door natuur, maar staat ook bekend als de haven van het Gooi. Ook in de woonwijken is veel groen te vinden in de wijkparken. Wij maken een wandeling door deze parken en gaan ook langs het strand en naar de punt van de haven.

Spanderswoud noord, Kamphoeve en Bantam.
Datum: 24-02-2019. Vertrektijd: 13.00 uur. Duur: ongeveer 2 uur. Vertrekpunt: Verzamelen Bistro Robert, Spanderslaan 1, 1217 DB, Hilversum.

Een fijne boswandeling door 2 voormalige landgoederen. Op de buitenplaats Spanderswoud zie je een mengelmoes van tuinstijlen. Ooit moet er in Spanderswoud veel hakhout (spaanders) hebben gestaan, want het buiten is er naar vernoemd. Het is aangeplant als productiebos van loof- en naaldhout. Door modern bosbeheer zijn er nu open plekken ontstaan, waardoor het bos steeds diverser wordt. Ook komt u daar nog bunkers uit de 2e wereldoorlog tegen.

De Kamphoeve was oorspronkelijk een eikenhakhoutbos dat later is omgevormd tot een eikenspaartelgenbos. Onze natuurwacht zal u uitleggen wat dat betekent. Op het parkeerterrein stond vroeger de boerderij “Kamphoeve”. De Bantam is een oud landgoed, sporen daarvan zijn nog te zien. Met mooie waterpartijen en bruggetjes. Het landhuis, gebouwd in 1878, is honderd jaar later helaas afgebroken. Op de hoogste heuvel heeft een Turkse tent gestaan. Vanaf hier was de Zuiderzee te zien. De betonnen fundering is deels nog zichtbaar.

De zes-bergenroute.
Datum: 10-03-2019. Vertrektijd: 11.00 uur. Duur: ruim 4 uur, een wandeling voor de volhouders ! Vertrekpunt: Verzamelen Oude Raadhuisplein, Oude Raadhuisplein, 1271 RH, Huizen.

Een zeer gevarieerde wandeling, dwars door het oude centrum van Huizen maar toch grotendeels onverhard. Smalle paadjes en brede bospaden wisselen elkaar af. Je komt door bossen, heide, over een zandverstuiving, langs uitzicht op het Gooimeer en natuurlijk de 6 ‘bergen’: de Woensberg, Tafelberg, Trapjesberg, Sijsjesberg, Eukenberg en de Aaltjesberg. De ‘bergen’ hebben een hoogte variërend van 9 tot 35 meter. We gaan ze allemaal zien. Het is een pittige wandeling. Met de nodige pauzes. Lunch meenemen.

De Zuid, bosgebied ten zuiden van Hilversum.
Datum: 24-03-2019. Vertrektijd: 14.00 uur. Duur: ruim 2 uur. Vertrekpunt: Bosparkeerplaats tegenover Vuurse Dreef 24, 3739 KA,Hollandse Rading.

De Zuid was in het begin van de eeuw nog een geheel open heide. Het gebied bestaat uit een aantal deelgebiedjes met veelzeggende namen als Bosberg, Hengstenberg, Dassenbos en Erfgooiersbos. Het Dassenbos wordt (weer) af en toe door dassen bezocht. Een prachtige boswandeling door de bossen ten westen van de Lage Vuursche.

Rondje Wijde Blik.
Datum: 07-04-2019.
Vertrektijd: 14.00 uur. Duur: ruim 2 uur. Vertrekpunt: Verzamelen kruising Vreelandse weg / Moleneind, Kortenhoef. Parkeren De Zuwe 19, 1241 NA.

Wijde Blik is de grootste en diepste plas van de Vechtplassen, omdat hier niet alleen veen, maar ook  jarenlang zand gewonnen is. De plas vriest ’s winters meestal niet dicht. Wintergasten als brilduiker, wilde eend en smient profiteren hiervan. In de lente broeden de grote en kleine karekiet, fuut, meerkoet en rietzanger in de rietkragen. Een mooie voorjaarswandeling langs water en veengronden. Veel “vogelgeweld” zal er te zien zijn.

Vogels spotten in de Eempolder
Datum: maandag 22 april 2019 (tweede Paasdag).
Vertrektijd: 11.00 uur Duur: kleine 4 uur met veel rust momenten. Vertrekpunt Meentweg 20, 3755 PC, Eemnes

Genieten van het mooie weidelandschap met de vele waaien en de water- riet- en moerasvogels. We gaan  namelijk dwars door de vogelpolder met natuurlijk vele soorten vogels. Neem je lunch mee en goede schoenen. Vergeet natuurlijk je verrekijker niet!

Kommerrust en de Beek
Datum: zondag 5 mei 2019.
Vertrektijd: 14.00 uur Duur: ongeveer 2 uur. Vertrekpunt Oud Blaricummerweg 40, 1411 JR, Naarden.

Een wandeling door de voormalige landgoederen die deel uitmaakten van het Bosch van Bredius. Doorsneden door kanalen, gebruikt voor het transport van zand, want deze gebieden zijn ook voormalige zandafgravingen. We hopen veel bloemen in het ontluikende voorjaar te zien.

Wandel/speurtocht op Zonnestraal
Datum: zondag 12 mei (Moederdag). Starten tussen 11.00 en 14.00 uur. Duur: ongeveer 1 uur. Vertrekpunt:  bij het parkeerterrein van Zonnestraal, Loosdrechtse Bos 17, 1213 RH, Hilversum.

De VVG organiseert, in samenwerking met de gemeente Hilversum, een wandeling/speurtocht op Zonnestraal. Het hele gezin is welkom, met voor de kinderen een spannende speurtocht, waarbij soms de hulp van je (groot)ouders welkom is.

De tocht van 2.5 KM is af te sluiten bij de Brasserie in het Ter Meulen paviljoen.  Deelname is gratis voor VVG leden, anderen € 5,== per gezin.
Opgave van deelname via info@vriendenvanhetgooi.nl .

Varen en fietsen naar de Eempolder te Eemnes
Datum: zondag 19 mei 2019.
Vertrektijd: 13.30 uur. Vertrekpunt: Kop van de Huizer Haven, hoek Bestevaer 46 /havenstraat,  postcode1271 AD Huizen
Duur: ongeveer 3 uur, waarvan 2 uur varen en ongeveer 1 uur terugfietsen.
Kosten: De boottocht kost € 7 per persoon, voor 65+ een euro minder.

We varen met de Eemlijn via Gooimeer, Eemmeer en de Eem naar Baarn. Daar gaan we van boord. Vanuit Baarn kan een ieder de makkelijkste weg naar huis fietsen , of toch een mooi stuk mee fietsen door de Eempolder naar Huizen via het handbediende pontje.

Landgoed Zonnestraal
Datum: zondag 2 juni 2019.
Vertrektijd: 14.00 uur. Duur: ongeveer 2 uur. Vertrekpunt parkeerplaats bij Zonnestraal, Loosdrechtse Bos 17, 1213 RH, Hilversum.

Een wandeling door het fraaie landgoed met een bijzonder verleden waarover in dit en het vorige nummer van ons tijdschrift een artikel is verschenen. In de rondwandeling is er veel van te zien. 

De Gooise Beukenroute
Datum: maandag 10 juni 2019, tweede Pinksterdag.
Vertrektijd: 13.30 uur. Duur: ruim 2 uur. Vertrekpunt Doctor Kuyperlaan 26, 1276 HR, Huizen

Dit is een prachtige wandeling door de bossen tussen Huizen en Bussum. We komen o.a. op de Huizer Eng, het IJzeren Veld en Bikbergen.

Wandel/speurtocht op Zonnestraal
Datum: zondag 16 juni (Vaderdag). Starten tussen 11.00 en 14.00 uur. Duur: ongeveer 1 uur. Vertrekpunt:  bij het parkeerterrein van Zonnestraal, Loosdrechtse Bos 17, 1213 RH, Hilversum.

De VVG organiseert, in samenwerking met de gemeente Hilversum, een wandeling/speurtocht op Zonnestraal. Het hele gezin is welkom, met voor de kinderen een spannende speurtocht, waarbij soms de hulp van je (groot)ouders welkom is.

De tocht van 2.5 KM is af te sluiten bij de Brasserie in het Ter Meulen paviljoen.  Deelname is gratis voor VVG leden, anderen € 5,== per gezin.
Opgave van deelname via info@vriendenvanhetgooi.nl .

Jagtlust, Schoonoord en Hilverbeek

Datum: zondag 23 juni 2019. Vertrektijd: 14.00 uur. Duur: ongeveer 2 uur Vertrekpunt Oude Meentweg 2-4 ,1243 JD , ‘s-Graveland.

We wandelen door 3 mooie landgoederen, waarvan Jagtlust pas sinds kort te betreden is. Tot 1625 hadden de Erfgooiers gebruiksrechten op deze gronden. Na een jarenlange strijd is het zo genaamde eerste blok verkocht, afgezand en vooral door rijke Amsterdammers van lustoorden voorzien.

Naarder Eng
Datum: zondag 7 juli 2019.
Vertrektijd: 14.00 uur. Duur: ongeveer 2 uur Vertrekpunt IJsselmeerstraat 316, 1271 AA, Huizen.

Een wandeling langs de schitterende Gooimeerkust. Wandelen onder de bomen met zicht op de vele vogels in het Gooimeer. Ook komen we langs de oude Naarder Engen.  Vergeet je verrekijker niet !

IJzeren veld, Bikbergen en Crailo
Datum: zondag 21 juli 2019
. Vertrektijd: 14.00 uur. Duur: ongeveer 2 uur Vertrekpunt parkeerplaats Goede Gooier, Crailoseweg151, 1261 AA, Blaricum.

Een verkoelende wandeling door een heerlijk geurend bos van oude beukenbomen (vanaf 1820), holle paden en open plekken met akkers. Vleermuizen, spechten kauwen en bosuilen hebben bezit genomen van de holle plekken in de bomen.

Algemeen.

Deelname aan de wandelexcursies staat in principe open voor iedereen en geschiedt altijd op eigen risico. Tenzij anders vermeld zijn alle excursies gratis. Eventuele reiskosten en/of consumpties zijn voor eigen rekening. Honden kunnen absoluut niet worden toegelaten, ook niet aangelijnd.

De Gooise Natuurwacht behoudt zich het recht voor om excursies af te gelasten wanneer extreme (weers-)omstandigheden daartoe aanleiding geven. Hiertoe kunnen de gidsen ter plaatse zo nodig besluiten. Neem bij twijfel even contact met ons op.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij de onze natuurwachten: