Lezing en excursie over Erfgooiers op 17 oktober

De VVG organiseert – in het kader van de Week van de Erfgooiers – een lezing & excursie in het Geologisch  Museum Hofland over:

“Het gebruik van de woeste gronden door de Erfgooiers”

In de middeleeuwen ontstond in ’t Gooi  gemeenschappelijk gebruik van de grond, zowel de meenten als de woeste grond (heide en  bossen). Op de engen (akkers) die privé eigendom van de boeren waren werd o.a. boekweit en rogge verbouwd. Op de meenten werden de koeien geweid (en gemolken), terwijl de heide gebruikt werd om gezamenlijk de schapen te laten grazen. Ook werden er intensief bijen gehouden. De Gooise tapijtindustrie komt oorspronkelijk van de spinnerijen die de schapenwol verwerkten. Daarnaast werd o.a. leem gebruikt voor de woningen, grind voor de wegen en paden, en het eiken(hak)hout voor bebouwing, hekwerk etc. Wij concentreren ons op de schapen en bijen. 

Het programma is als volgt:

13.30 – 14.00 ontvangst van de deelnemers met koffie, thee of fris;

14.00 – 14.05 uur: Opening door de dagvoorzitter;

14.05 – 14.35 uur: Exploitatie van de woeste gronden door de eeuwen heen, gezamenlijk en individueel. Hoe deden de Erfgooiers dat en waarom, door Maria Boersen, o.a. bestuurslid van de Stichting Stad en Lande van Gooiland;

14.35 – 15.10 uur: Bijen overleven al miljoenen jaren in volken. Mensen werken eigenlijk nog maar net samen in grote verbanden. We kunnen dus leren samenwerken van bijen. Hoe (over)leven zij?  Wat is hun belang, plek en positie in de natuur? Wat is de parallel (of juist niet) met de mens? Ramon Hagedoorn van Bijeffect neemt u mee;

15 .10 – 15.40 uur: De schapen zijn weer terug. Johan Griffioen van het Goois Natuurreservaat vertelt over de huidige omvang, het beheer en de taak van de 2 kuddes die thans door het Gooi de heide begrazen;

15.46 – 16.40 uur: Wandeling met uitleg over de Zuiderheide met o.a. een bezoek aan de Luden Bijenschans en de (tijdelijke) schaapskooi bij ’t Laer;

16.40 – 17.00 uur: Afsluiting met borrel in het Geologisch Museum Hofland;

Datum: op 17 oktober 2018  Plaats: Museum Hofland, Hilversumseweg 51, 1251 EW Laren. De deelname  voor de leden van de Vrienden van ’t Gooi (en hun gezin) is € 10,- voor anderen € 15,-* Er kunnen maximaal 35 volwassenen aan de lezing & excursie deelnemen.  Dus meld u snel aan via info@vriendenvanhetgooi.nl .

Tot ziens op 17 oktober a.s. !

*als u nu lid wordt, kunt u nog met korting aan deze activiteit deelnemen.

Kijk hier voor veel meer informatie over de Week van de Erfgooier en de volledige agenda van deze week