Foto-expositie Gooise Zanderijen in Brinkhuis Laren

In het Brinkhuis aan de Brink in Laren is van 21 juli tot 25 augustus een serie indrukwekkende foto’s van de Gooise zanderijen van fotograaf Fred Willems te zien. Deze expositie staat in het kader van het – mede door de VVG georganiseerde -Erfgoedfestival ‘Groen in Gooi en Vecht’.

Op 26 juli is deze expositie officieel geopend door de burgemeester van Laren, mw. R. Kruisinga, en de rentmeester van het Goois Natuurreservaat, mw. K. Heerschop.

De VVG heeft zich in de afgelopen jaren intensief beziggehouden met de zanderijen. In 2017 werd een congres gewijd aan deze bijzondere landschappelijke en cultuurhistorische elementen in het Gooise landschap. Als vervolg daarop heeft de VVG een wetenschappelijk onderzoek laten doen naar de waarden van de zanderijen. Het resultaat van dit onderzoek is gepubliceerd in het rapport “Zanderijen in het Gooi. Een landschappelijk analyse”. Dit rapport – dat uitloopt op een serie aanbevelingen voor de toekomst van de zanderijen – is in het voorjaar van 2018 aangeboden aan de Gooise gemeentebesturen.

Fotograaf Fred Willems heeft de zanderijen ook bezocht en de kwaliteiten ervan op zijn eigen, heel bijzondere manier verwerkt. Hij slaagde erin om iets van de soms uitbundige, soms wat melancholieke sfeer, van die Gooise plekken vast te leggen. Een fantastische aanvulling op de nuchtere benadering van het studierapport.

Om het bestaan van de zanderijen breder bekend te maken, heeft de VVG een fietsroute langs de zanderijen samengesteld en uitgegeven. Er wordt nog gewerkt aan het plaatsen van informatieborden op een aantal markante plekken langs die route.

Kijk voor meer informatie en vast een voorproefje van een aantal schitterende foto’s ook even naar de website van Fred Willems.

En als u de zanderijen en de plekken waar de foto’s genomen zijn met eigen ogen wil zien: kijk dan op deze pagina

foto’s: Martin Stevens