Afsluiting week van de erfgooier

Op 17 oktober is de week van de erfgooier in museum Hofland afgesloten met een bijeenkomst waar werd ingedaan op het gebruik van de “woeste gronden” door de erfgooiers in de loop der eeuwen.

Het brede kader werd geschetst door Maria Boersen, bestuurslid van de Stichting Stad en Lande van Gooiland. Daarna werd nader ingegaan op twee vormen van exploitatie van de heiden, n.l. bijenteelt en de begrazing. Imker Ramon Hagedoorn gaf een boeiend verhaal over de bijenteelt, en liet daarbij zien hoe effectief honingbijen met elkaar communiceren, vergeleken met de wijze waarop wij mensen dat doen.

Johan Griffioen, hoofd veebeheer van het Goois Natuurreservaat vertelde over het beheer en de taak van de 2 kuddes die thans in het Gooi de heide begrazen. Veebeheerder van het GNR Jan Borsboom gaf een excursie naar de schaapskudde, waar herder Toon Coensen uitleg gaf over de wijze waarop de kudden vandaag worden beheerd, in vergelijking met hoe dat in vroegere tijden ging.

Daarna volgde een wandeling met uitleg over de Zuiderheide met een bezoek aan de Luden bijenschans, waar een imker veel praktische uitleg gaf. Het geheel werd afgesloten met een hapje en een drankje in het museum.