Faunatunnel Monnikenberg

In november is de faunatunnel “Monnikenberg” opgeleverd. Een nieuwe schakel  in de  kunstwerken die de versnipperde  Gooise natuur weer gaan verbinden. Eerder kwamen de ecoducten “Crailo”, “Zwaluwenberg” en “Laarderhoogt” gereed

De net opgeleverde faunatunnel is gebouwd door de aannemerscombinatie 3Angle, waarvan de bekendste deelnemer Heijmans is. De passage ligt onder rijksweg A27, ter hoogte van hectometerpaal 95,35. Vanaf de weg is op het betonnen geluidsscherm hier de tekst “Monnikenberg” te lezen.

De “tunnel” is ruim en licht opgezet: breedte 40 meter, en hoogte 5,5 meter. In de middenberm van de snelweg is een 4 meter brede open ruimte gemaakt, die licht en regen doorlaat.Veel diersoorten schrikken namelijk terug voor een “donker gat”.(een uitzondering zijn dassen, die zich zonder moeite verplaatsen door tunneltjes ter breedte van een rioolbuis) Door de tunnel loopt een kleine waterloop, waar natte vegetatie kan groeien. Dit maakt de passage ook aantrekkelijk voor amfibien. De eerste sporen van reeën zijn nu al te zien.

Vlak bij de spoorbaan heeft jarenlang een kwekerij gelegen. Dit terrein is door het GNR aangekocht, en het huis is gesloopt. De grond van de kwekerij was zeer verrijkt. Om op arme zandgrond te komen waar heidevegetatie een kans krijgt, moest maar liefst anderhalve meter grond worden weggegraven. Een dure klus voor de aannemerscombinatie. Het afvoeren zou nog meer kosten met zich mee brengen, maar daarvoor is een vindingrijke oplossing gevonden: Langs de spoorbaan is een grote wal aan gelegd die verstoring door geluid en licht tegenhoudt.

Over het terrein van de Monnikenberg zal de HOV (busbaan)  worden aangelegd , die met een viaduct over de spoorbaan zal leiden. Daarnaast zal over enkele jaren de natuurbrug “Anna’s Hoeve” worden aangelegd, die de hele infrastructuur van spoorlijn, busbaan, en de ( verlegde) weg over Anna’s Hoeve zal overspannen. De faunatunnel en de nieuwe natuurbrug worden de “Groene schakel” genoemd.

Op 18 november is de eerste excursie naar de nieuwe faunatunnel gehouden. 14 bezoekers hebben onder leiding van Derk van der Velden van het Goois Natuurreservaat het terrein bezocht. De excursie duurde ca. anderhalf uur, en de wandeling was maar ongeveer anderhalve kilometer lang. Het zal niet de laatste rondleiding zijn, maar toekomstig zal het terrein niet meer toegankelijk zijn, om de rust voor het wild te waarborgen.

De tunnel zelf mag niet betreden worden, om geen menselijke geur achter te laten, die dieren zou afschrikken. De excursie ging daarom langs de spoorbaan over de voormalige toegangsweg van de kwekerij, en zo kwam men op het terrein van de Monnikenberg, en kon men de faunatunnel nog van de andere kant bekijken.

Het grondwater stond na de droge zomer zelfs in november nog heel laag. Een poel voor amfibiën lag daarom helemaal droog. Een voordeel daarvan is dat de poel vrij is van vis, waardoor in het voorjaar de larven van kikkers, padden, of salamanders een goede kans maken.

De aannemerscombinatie neemt ook de monitoring van de passage op zich, om de effectiviteit voor dieren te meten. Dit zal na 3, 5, en 10 jaar worden verricht.

Er zal nog meer gelegenheid zijn om aan een excursie in het gebied deel te nemen. Het GNR werkt daartoe samen met het IVN. Wie belangstelling heeft kan het best de website van het GNR in de gaten houden, onder “agenda”.

In deze tijd van het jaar kan met trouwens vanaf de Albert Schweitzerweg de faunatunnel in de verte zien liggen: