10 oktober: Verzet tegen verkoop Gooise gronden door Staten van Holland.

De VVG organiseert in Landgoed Hoorneboeg op 10 oktober in de week van de erfgooier een boeiende lezing & excursie over de verkoop van de Gooise gronden door de Staten van Holland. De Staten waren als opvolger van de Graaf van Holland eigenaar van de heidegronden in ’t Gooi. De Erfgooiers hadden er ‘gebruiks-rechten’. Daarom verzetten zij zich tegen de verkoop rond 1625 van het zo genaamde 1ste blok (het huidige ’s Graveland) en na 1665 van het 2de blok (het gebied tussen Hilversum en Loosdrecht, o.a. de Hoorneboegse heide). In de lezingen nemen we u mee in het proces van verkaveling en verkoop, alsmede wat de nieuwe eigenaren met hun bezit hebben gedaan.
Ook de geschiedenis van de landgoederen Hoorneboeg en Zwaluwenberg komen aan de orde. Vervolgens maken we een wandeling over de Hoorneboegse heide.

Zie hier voor het volledige programma