Julianaschool in Bussum winnaar van de Edwin Klomp Natuurprijsvraag 2020-2021

De Vrienden van het Gooi hebben nu voor de tweede keer deze Edwin Klomp Natuurprijsvraag uitgeschreven. Alle basisscholen in het Gooi zijn uitgenodigd om ‘groen schoolplan’ in te dienen. De jury heeft gekozen uit 6 inzendingen.

De prijs gaat dit jaar naar de Julianaschool in Bussum. Zij hebben een groot schoolplein met leuke speeltoestellen, maar met veel te veel stoeptegels. Er is een begin gemaakt met en meer natuurlijke aanleg van het plein met enkele wadi’s om te voorkomen dat het regenwater naar de buren stroomt.

De volgende stap in het project is de aanleg van voedselbosjes op het plein. In deze voedselbosjes komen een aantal thema’s samen: lokaal en gezond voedsel, biodiversiteit en klimaat.
De bosjes verbeteren de bodemkwaliteit van de grond op het plein en dragen bij aan een natuurlijkere bodem met meer biodiversiteit. Ze zijn een voedselplek voor vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren.

Het schoolplan moet ervoor zorgen dat de school en/of schoolomgeving groener wordt. Kinderen moeten erdoor leren over het belang van de natuur in je eigen omgeving en het is belangrijk dat de kinderen van de school (of een klas) bij dit project betrokken zijn, zowel bij het bedenken als bij de uitvoering.

De school heeft tweede subsidieverzoek ingediend t.b.v. de aanleg van een groene grens met de buren. Daarmee is het bedrag van de prijs verhoogd tot € 4.000.

Edwin was een buitenmens, die als vrijwilliger bij de Vrienden van het Gooi tot zijn overlijden in 2017 groepen natuurliefhebbers meenam in de natuur. Edwin kon prachtig vertellen over ieder diertje, iedere bloem of boom die je maar tegenkwam. Hij vond educatie voor met name kinderen en jongeren heel belangrijk.

Zie hier het plan van de Julianaschool

en een leuk artikel in de Gooi en Eembode