Jaarvergadering en lezing over Smitshuyserbos uitgesteld

Zie bericht van uitstel

De jaarstukken voor de uitgestelde ledenvergadering zijn al wel bekend:

* Onder voorbehoud wijzigingen op verzoek kascommissie

Datum en tijd: onbekend tot nader bericht
Locatie: Infoschuur ’t Gooi, Naarderweg 103, Hilversum

Lezing over Smitshuyserbos en de Wolfdreuvik

In aansluiting op het huishoudelijk deel van de algemene ledenvergadering van de VVG zal de heer Reinier Bouvy een boeiende lezing houden, waarin wordt ingegaan op vragen als: Hoe ziet de toekomst van het landgoed Smitshuyserbos eruit voor wat betreft opvolging, (klimaat)bestendigheid, biodiversiteit, visie, publiek en politiek?

Het gaat hier om een gevarieerd bos met een uitgebreid assortiment aan boomsoorten. De rijke historie van erfgooiersbos tot het huidige productiebos en alle tussenvormen is wat het landgoed maakt tot wat het nu is: magisch en imposant, waarbij de zonnestralen al dan niet met nevel de nodige sfeer oproepen in het geaccidenteerde bos.
Zo zijn er bepaalde gebeurtenissen geweest, zoals het kappen van het erfgooiersbos, begrazing van de heide, de zandverstuiving, bosontwikkeling, roofbouw, grondspeculatie en wisseling van eigenaren, tot de uiteindelijke bosvisie (uitgevoerd door dr. D.P.R.A. Bouvy). De risico’s door de keuze voor meer eisende boomsoorten spelen een belangrijke rol.
De vader van Rieinier Bouvy, dr. D.P.R.A. Bouvy, was een gedreven man en heeft op geheel eigen wijze de bosbouw ter hand genomen. Na de aankoop van het bosperceel liet hij er eerst een bijzonder bouwwerk neerzetten en wel de “Wolfsdreuvik”, een folly met als doel: bedrijfsgebouw. Het is een ontwerp van Jan Rebel. Aardig zijn de diverse anekdotes en de legende “ De wolvin in de kerstnacht”. Bijzonder zijn de vele details aan dit gebouw, bijvoorbeeld de gebrandschilderde glas-in-loodramen.