Edwin Klompprijs 2021-2022 gewonnen door de Pionier in Blaricum

De Vrienden van het Gooi hebben voor de derde maal de Edwin Klomp Natuurprijsvraag uitgeschreven. Alle basisscholen in het Gooi werden uitgenodigd om een ‘groen schoolplan’ in te dienen.
De eerste prijswinnaar was de van Hasseltschool in Hilversum en vorig jaar was de Julianaschool in Bussum de gelukkige. Dit jaar is KBS de Pionier in Blaricum de winnaar.

Oordeel van de jury:

De jury van de Edwin Klompprijs , bestaande uit Erik van Wijland en Dolf van Elten, heeft besloten de prijs aan de Pionier in Blaricum toe te kennen. Wat ons enorm aansprak was het enthousiasme en de inbreng van de kinderen. Ook hebben wij gezien dat de vele tegels op het schoolplein als het ware smeken om een groene invulling.

Deze stukjes tekst in de aanvraag spraken ons ook zeer aan:
Het belangrijkste is dat we meer natuur op ons schoolplein willen zodat de kinderen meer respect voor de natuur krijgen. We willen graag een bloemen/insectentuin om door heen te lopen en rust te creëren. Ook vinden we het belangrijk dat we de insecten/vlinder/ vogels ruimte geven om te wonen, omdat zij ook belangrijk zijn voor de natuur. Om op school dit te maken kunnen we zien hoe ze leven.

De jury en het groen-schoolplein team zullen om tafel gaat zitten om de invulling en de uitvoering van de prijs te bespreken. Zie hier voor de tekst en de foto’s van het ingediende plan. Wij verheugen ons om te zien wat er gemaakt gaat worden.

De Edwin Klompprijs

Met het bedrag van de prijs willen wij scholen stimuleren om op schoolpleinen een meer natuurlijke aanleg met meer biodiversiteit te realiseren, met bijvoorbeeld voedselbosjes en schooltuintjes.

Belangrijke thema’s zijn: lokaal en gezond voedsel, biodiversiteit en klimaat, het maken van een voedselplek voor vlinders, bijen, vogels en kleine zoogdieren.

Het schoolplan moet ervoor zorgen dat de school en/of schoolomgeving groener wordt. Kinderen moeten erdoor leren over het belang van de natuur in je eigen omgeving.

De prijs is voornoemd naar Edwin Klomp. Een buitenmens, die als vrijwilliger bij de Vrienden van het Gooi tot zijn overlijden in 2017 groepen natuurliefhebbers meenam in de natuur. Edwin kon prachtig vertellen over ieder diertje, iedere bloem of boom die je maar tegenkwam. Hij vond educatie voor met name kinderen en jongeren heel belangrijk.