Emil Ludenpenning uitgereikt aan Jaap Groeneveld

Op 15 oktober 2021 vond in de Burgerzaal van het Stadhuis te Naarden-Vesting de uitreiking plaats van de Emil-Ludenpenning 2021 aan ing. Jaap Groeneveld. De Emil-Ludenlezing werd gehouden door dr. Anton Kos.

Op de foto de voorzitters van de vier organiserende verenigingen en de laureaat. Van links naar rechts Frits van Dulm (Stad en Lande van Gooiland), Jaap Groeneveld (laureaat), Jan Vollers (Tussen Vecht en Eem), Hans Metz (Vrienden van het Gooi) en Kees-Jan Dosker (Goois Natuurreservaat).

In 1982 stelde de Stad en Lande Stichting als erfgenaam van de Erfgooiersvereniging de Emil Ludenprijs in voor personen en instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de geschiedenis en traditie van de erfgooiers. Sinds 2008 zijn de Vrienden van het Gooi bij de uitreiking van deze prijs betrokken.

Jaap Groeneveld ontving deze prijs  voor zijn jarenlange inzet voor de Historische Kring Eemnes. Groeneveld publiceerde vanaf 2000 regelmatig over een breed scala van onderwerpen op lokaal-en regionaal-historisch vlak. Naast zijn uitgebreide interesse voor historische geografie, gaat zijn interesse uit naar vervoer en maatschappelijke verhoudingen. Zo deed hij onderzoek naar oude wegen in de Werkgroep Oude Wegen tussen Vecht en Eem en de Werkgroep Infrastructuur van Landschap Erfgoed Utrecht. Vanaf 2014 doet hij onder andere onderzoek naar de brinken op en rond de Utrechtse Heuvelrug en Het Gooi.

Foto: E. van Wijland