Natuurverbinding N 525
N 525 natuurverbinding, brug of tunnel?
Op 16 november hebben wij op uitnodiging van de gemeente Laren ons, samen met andere belangstellenden, mogen verdiepen in natuurbruggen en -tunnels als voorbereiding op de besluiten rond de natuurverbinding op de N525, in de buurt van Geologisch museum Hofland. Deskundigen van de gemeente, provincie en het GNR gaven een toelichting.
Eerst bezochten wij de natuurbrug Laarderhoogt. Duidelijk werd dat naast herten, dassen en boommarters ook gaat om kleine beestjes, die soms wel 4 of 5 generaties nodig hebben om aan de overkant te komen. De uitwisseling van DNA is essentieel om de soort in stand te houden. Omdat zij geruime tijd leven op de brug is daar een juiste biotoop essentieel. Het fietspad beslaat een groot deel van de brug, wat hem dus veel breder maakt en een hek nodig maakt ter afsluiting van het gedeelte voor het publiek.
De mooiste tunnel in het Gooi bij Anna’s Hoeve is 40 meter breed. Omdat de weg daar al verhoogd is aangelegd was slechts een iets verdiept maaiveld nodig. Belangrijke nadelen van een tunnel zijn dat daaronder vrijwel niets groeit en dat daar veel koud nat zand ligt. Heel veel dieren op de hei zijn nu juist zonminnend. Het is belangrijk dat je bij de entree van de tunnel al kan zien waar je uitkomt. Dat betekent een niet al te diepe bodem en een hele lange geleidelijk aflopende helling. Zonder een verhoogde weg dus niet goed realiseerbaar. Bij Anna’s hoeve is de A 27 aangelegd met gescheiden rijbanen die halverwege de tunnel nog voor wat extra lichtinval zorgen.
Langs de N 525 was te veel lawaai om elkaar te kunnen verstaan. Aan de kant van de Westerheide is er slechts een kleine strook bos. Aan de overzijde zal er in het bos een corridor worden gemaakt om bij de hei te kunnen komen. Dit gaat nog enkele jaren vergen om de natuur niet onnodig veel te verstoren. Het gebied wordt afgesloten voor de mens en in zijn kielzog de hond, om overstekende dieren niet te belemmeren. Vergeten wordt wel eens dat ook de meest brave honden een geurspoor achterlaten.
Markante bomen worden zoveel mogelijk gespaard. Op de hei ligt een gebied dat is aangewezen als archeologisch monument, waarschijnlijk een middeleeuws schapenkamp. Dit zal niet worden aangetast.
De weg met zijn bijzondere laanstructuur is aangewezen als Bijzonder Provinciaal Landschap. Dat betekent dat er bij de aanleg een bijzonder openbaar belang moet zijn zonder goede alternatieven. Het ontwerp van de brug gaat opnieuw naar de tekentafel om het zoveel mogelijk in het landschap te laten passen.
Heel helder is dat de provincie hier een brug wil. Daar zijn bezwaren tegen. De VVG heeft op verzoek van de ledenvergadering de gemeente en de provincie aangespoord om serieus het alternatief van een tunnel te onderzoeken, maar ons voorkeurstraject wordt uiteindelijk bepaald door het belang van de natuur.
Kijk hier voor meer informatie van de provincie. Op de grote versie van de kaart staan meer varianten. Het rode wiebertje-vlak is het archeologisch element.