Natuurwijs dankzij VVG nu ook in het Gooi

Natuurwijs – een topervaring in de natuur, dankzij de VVG ook in ’t Gooi !

Sinds 2019 is het voor basisscholen in het Gooi mogelijk om via Natuurwijs bosuitjes aan te vragen. Omgevingseducatie heeft zich ingezet om Natuurwijs naar de regio te halen. De Vrienden van het Gooi ondersteunen dit programma, waardoor de drempel voor scholen om mee te doen wat lager wordt.

NatuurWijs is een landelijk concept waarbij een NatuurWijzer een groep kinderen mee naar buiten neemt om de natuur te beleven in een natuurgebied of park dicht bij school. Natuurbeleving zorgt voor betrokkenheid bij je eigen omgeving. Als je je verbonden voelt met de natuur om je heen, zul je er ook beter voor zorgen. En dat bereik je niet alleen uit een boek of van het digibord!

Afgelopen jaar zijn er 35 klassen met in totaal 1049 kinderen uit het Gooi de natuur ingetrokken om de natuur eens op een andere manier te ervaren! Ook kwamen er ouders mee als begeleiders die zo ook eens met een andere blik kijken naar de natuur in de buurt.

De schoolklassen kwamen uit Huizen, Hilversum, Bussum, Nederhorst den Berg, Kortenhoef en Weesp. De meeste bosuitjes werden aangevraagd door groep 5-6 en 3-4 (leeftijd 6-10 jaar). Twee scholen, waarvan één speciaal onderwijs school, hebben voor alle leeftijdsgroepen een uitje aangevraagd. Aanmelden kan via de NME-wijzer van www.omgevingseducatie.nl .

In 2020 was het plan verder te gaan met het programma, maar corona gooit roet in het eten.
Maar er is een alternatief: Sinds de scholen dicht zijn vanwege het coronavirus verstuurt Staatsbosbeheer tijdelijk wekelijks een nieuwsbriefspecial voor kinderen in het basisonderwijs. Met gratis doe-opdrachten voor in de tuin, om leerkrachten, ouders en opa’s en oma’s te ondersteunen in deze uitdagende tijden.