Partners Infoschuur
De Infoschuur, een plek voor vergaderingen en bijeenkomsten, eigendom van het Goois Natuurreservaat, Naarderweg 103a, 1217 GL Hilversum, delen wij samen met onze partners: het GNR, IVN, Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken, Stichting Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek, de KNNV en AWN- Naerdincklant (archeologie Gooi en Vechtstreek).
Samen organiseren wij de jaarlijkse Landschapsdag
Met de stichting Omgevingseducatie en met het GNR hebben wij plannen om in samenwerking een serie projecten uit te voeren, met als doel natuur educatie voor jongeren.
Het Goois Natuurreservaat (GNR)
De VVG is in 1935 opgericht als Vereniging van Vrienden van het Gooireservaat, met als doel het zijn van een vriendenorganisatie t.b.v. het GNR. Later werd besloten het werkgebied uit te breiden tot het hele Gooi. Maar de bijzondere band met het GNR is gebleven. De VVG maakt nog steeds deel uit van de klankbordgroep van het GNR.
Werkgroep Gooi-o-logie
De VVG werkt met diverse andere regionale organisaties samen in de werkgroep Gooi-o-logie. De werkgroep biedt regelmatig lezingen en excursies aan over natuur, landgoed en erfgoed van het Gooi. Deze worden steevast verzorgd door regionale experts op de diverse vakgebieden.
In onze agenda staat wanneer er activiteiten zijn van de werkgroep Gooi-o-logie. Meer informatie over de werkgroep kunt u krijgen bij de voorzitter van de werkgroep.
Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht
Een Geopark is een door de UNESCO erkend gebied met belangrijke geologische, archeologische, ecologische en culturele waarden. De VVG is nauw betrokken bij concrete plannen om voor het unieke Gooise stuwwallandschap de status van erkend Unesco Global Geopark aan te vragen. De regio Gooi en Vecht kent voldoende plekken om in aanmerking te komen voor het predikaat ‘uniek geolandschap’. Om deze status officieel aan te vragen bij Unesco is in 2013 de ‘Stichting ter realisatie Geopark Gooi en Vecht’ opgericht.
Update 2020:
Omdat het wenselijk is de aanvraag voor een geopark in een breder kader te plaatsen en te combineren met plannen in de Utrechtse Heuvelrug neemt een nieuwe stichting de activiteiten over: de Stichting Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht.
De VVG is beheerder van de wetenschappelijke gegevens die door de nu op te heffen stichting zijn verzameld. Deze zijn op aanvraag beschikbaar.
Voor de publieksversie van de verzamelde Geosites in Gooi en Vechtstreek verwijzen wij hieronder naar de site van de stichting.
NP Heuvelrug
De VVG heeft deelgenomen aan bijeenkomsten die tot doel hebben een nieuw Nationaal Park Heuvelrug tot stand te brengen. Dit park zal volgens plan het gebied van Gooimeer tot Grebbeberg gaan omvatten.
Emil Ludenpenning
Deze onderscheiding wordt elk jaar toegekend door de besturen van de VVG, de Stad en Lande Stichting, de Stichting Tussen Vecht en Eem, en de Stichting Goois Natuurreservaat aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt in relatie tot de historie en de traditie van het Erfgooierschap.
In 2017 werd deze penning toegekend aan de vrijwilligers die het Goois Natuurreservaat steunen bij het onderhoud van de terreinen.
In 2018 ging de penning naar dr. Anton Kos omdat hij als geen ander de geschiedenis van de erfgooiers heeft bestudeerd en hierover veel publicaties op zijn naam heeft staan.
In 2019 kreeg Piet Bakker de penning, omdat hij op een bijzondere en belangrijke wijze heeft bijgedragen aan de kennis over en het behoud van natuur en erfgoed in Gooi en Vechtstreek.
De penning is in 2020 niet uitgereikt omdat Corona het niet mogelijk maakte een feestelijke uitreiking te organiseren.
In 2022 kreeg de heer Jaap Vlaanderen de penning, hij heeft zich jarenlang namens het GNR ingezet om vrijwilligers te betrekken bij natuuronderhoud.