De gemeente Blaricum heeft een omgevingsvergunning verleend voor een strandpaviljoen. De natuur die daardoor verloren gaat zou, samen met het volleybalveld en het ophogen met zand, moeten worden gesaldeerd in de Blaricummermeent. De gemeente verplicht er voor zorg te dragen dat de wezenlijke kenmerken en waarden, oppervlakte en samenhang van het NNN per saldo niet achteruit gaan.
Update januari 2021
Op 1 december 2020 is er een overeenkomst gesloten tussen de gemeente Blaricum en de Provincie ten behoeve van saldering NNN als gevolg van realisatie strandpaviljoen, volleybalveld en ophoging met zand van het strand Stichtse Voorland. Het doel is het creëren van een aantrekkelijk uitloop – en recreatiegebied voor de bewoners van de Blaricummermeent.
De VVG heeft in dit dossier al heel wat bereikt. In ieder geval al dat nu wordt erkend dat hier sprake is van verplichte saldering. Vast ligt dat de werkzaamheden het gebied aantasten en dat het plan veel ruimer moet zijn om op een andere plek positieve effecten te creëren waardoor het gebied “per saldo” niet “significant” wordt aangetast. Ook wordt erkend dat het noordelijke gedeelte van het recreatiestrand zeldzame planten en paddenstoelen bevat die beschermd moeten worden. Als de komende 3 jaar wordt aangetoond dat de daar aanwezige vegetatie door betreding achteruitgaat moet er een hek omheen.
Kijk even op het onderstaande kaartje en oordeel zelf of de toevoeging van het plantsoentje en de dijk een waarde volle aanwinst is voor het natuurgebied. Zie ook de overeenkomst en het inrichting en beheerplan
Update mei 2020
Wij hebben een beroep op de provincie gedaan om handhavend op te treden tegen de door de gemeente verleende vergunning voor een strandpaviljoen voor een periode van tien jaar, op het Voorland van de Stichtse brug te Blaricum. De ophoging met zand en de voorgestelde saldering maken daar deel van uit. Daarnaast hebben wij een zienswijze ingediend op de concept Omgevingsverordening NH2020. Zie hiervoor de pagina: Paviljoen
Kaartjes NNN-nieuw en NNN-verlies en een afbeelding uit het bestemmingsplan. Het beoogde lichtgroene NNN gebied wordt doorsneden door een strook water en een fietspad. Wat de dijk betreft tellen de basaltblokken niet mee, maar het fietspad wel.
De nieuwe natuur in beeld, links en rechts van het fietspad, ongeveer tot de lantarenpaal.
Hieronder een deel langs de dijk, bijna geheel verhard.