Wind- en zonne-ernergie in het Gooi
Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen
De Regionale Energie Strategie (RES) Noord-Holland Zuid is een plan voor regionale energiestrategie, waarin gemeenten, waterschappen, provincie en netbeheerders hebben aangegeven op welke plekken in de Gooi- en Vechtstreek plaats zou kunnen zijn voor windmolens en velden met zonnepanelen. Klimaat neutraal en energietransitie zijn de sleutelwoorden. Op zich is daar denken wij niemand op tegen en zijn veel goede oplossingen, zoals zonnecellen op geluidsschermen. Maar de op het kaartje hierboven aangegeven gebieden zijn wel beschermd op grond van de Wet Natuurbescherming
Passen deze voorzieningen wel in de beschermde natuur? Wat ons betreft is het antwoord: NEE. “Natuurgebieden worden zonder uitzondering gekoesterd” stelt het rapport, dat blijkt dus niet waar te zijn.
De aangewezen gebieden in het Gooimeer en bij de Stichtse brug zijn beschermd als Natuurnetwerk Nederland èn door Natura 2000, een Europees netwerk van natuurgebieden, speciaal gericht op leefgebieden van vogelsoorten. Windmolens brengen grote risico’s voor vogels met zich mee. Dit deel van het Gooimeer is onderdeel van het foerageergebied van de aalscholverkolonie in het Naardermeer. Kijk voor informatie op deze pagina van de Vogelbescherming.
Wij gaan hierover in overleg met Vogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek e.o. en zullen zo nodig samen optrekken om schade aan de vogelstand te voorkomen. Ook een aantal landelijke organisaties staan in de startblokken om hier tegen in het geweer te komen
Het GNR maakt zich vooral grote zorgen over de zoekgebieden voor zonnevelden in de natuurgebieden Laarder Wasmeer, Hilversums Wasmeer, Laapersbos en De Zuid én over de windturbines ten zuiden van Hilversum in het natuurgebied Huydecopersbos. Allemaal beschermde natuurgebieden die onderdeel uitmaken van het Natuurnetwerk Nederland.
“Op diverse plekken loopt het groen in de kernen over in het landschap. Vanaf de heidevelden is er nauwelijks zicht op de bebouwing. Er is sprake van een ‘illusielandschap’. Alleen de hogere elementen als de televisietoren en watertorens zijn zichtbaar boven de boomtoppen” dit staat in de Leidraad Landschap en Cultuurhistorie van de provincie. Windmolens passen daar niet bij.
Directeur-rentmeester van het GNR, Karin Kos, vat het kernachtig samen: “Je kunt het (de natuur) maar een keer verpesten”. Het GNR, de Natuur-en Milieufederatie Noord-Holland, Natuurmonumenten en Landschap Noord-Holland hebben aangegeven wat plekken voor windmolens en zonnepanelen zouden kunnen zijn zonder natuur en landschap te schaden. De 5 beschermde natuurgebieden van het GNR waren daar niet bij. Op de website van het GNR is ook veel informatie te vinden.
Ook met het GNR hebben wij contact, we zullen hen steunen. De concept RES ligt nu binnenkort voor bij Provinciale Staten en bij de gemeenteraden in het Gooi, wij zullen onze visie daar kenbaar maken.
NNN gebied rond Hilversum en Natura 2000 in het Gooimeer
Zonnepanelen bij een waterzuiveringsinstallatie. Klinkt goed. Maar wel van grote afstand als een groot glimmend object te zien vanaf het Wasmeer bij Anna’s Hoeve
Hier komt een nieuw waterbergingsgebied bij de Huydecopersweg in Hilversum. Bij de reconstructie van de A27 kwam 6 ha asfalt (zie de stippellijn van het oude tracé) vrij voor natuurontwikkeling aan de rand van de bebouwde kom van Hilversum.
Het gebied zou worden ingericht voor natuur en recreatie, maar is vanaf nu beoogd gebied voor windmolens.