Zand in beweging – Over Goois stuifzand en stuifzandrestauratie (2015)

Sander Koopman & Jan Sevink

Na het themanummer over water in het Gooi (2010), verscheen er een special over de stuifzanden in het Gooi. Er zijn weinig natuurgebieden in het Gooi die de afgelopen jaren zo’n grote transformatie hebben doorgemaakt als het gebied van de Laarder Wasmeren. Eerst dichtbegroeid en waterrijk, nu merendeels kaal zand. Beide auteurs kregen vanuit hun eigen perspectief een warme belangstelling voor dit gebied. Jan Sevink heeft jarenlang de bodemsanering begeleid en heeft veel onderzoek gedaan naar de kenmerken en het ontstaan van het gebied.

Sander Koopman bezocht regelmatig als excursieleider het stuifzand bij ’t Bluk, waarbij de geologie en geomorfologie vaste onderdelen waren van de rondleiding. Nieuwsgierig naar het functioneren van het gebied als ecosysteem en naar de effectiviteit van het stuifzandherstel, ontstond het idee om gezamenlijk dit gebied te onderzoeken. In de periode maart tot augustus 2014 hebben zij regelmatig het terrein bezocht, de bodem onderzocht, de plantengroei bestudeerd, karteringen uitgevoerd, enzovoorts. Velen anderen hebben een bijdrage geleverd aan het onderzoek. Deze publicatie vormt daar de uiteindelijke weerslag van.

Voor een goed begrip van de teksten en afbeeldingen is enige voorkennis nodig van geologie, bodemkunde en vegetatiekunde. Als u die kennis nog niet bezit, helpt een verklarende woordenlijst achterin u hierbij op weg. Het boek telt 66 bladzijden en is rijkelijk voorzien van gekleurde afbeeldingen, kaarten en tabellen.

Het boek is in maart 2015 verschenen en niet meer verkrijgbaar, maar wel gratis te downloaden.